Procrastinarea

Oamenii au utilizat comportamentul de procrastinare din totdeauna. Conceptul acesta se întinde atât de departe în timp, încât filozofii greci antici precum Socrate și Aristotel au dezvoltat un cuvânt pentru a descrie acest tip de comportament: Akrasia.

Akrasia este starea de a acționa împotriva judecății noastre mai bune. Este atunci când facem un lucru, deși știm că ar trebui să facem altceva. Tradus în limbajul zilelor noatre, am putea spune că akrasia este amânarea sau lipsa autocontrolului.

Ce este procrastinarea?

Procrastinarea este actul de a întârzia sau amâna o sarcină sau un set de sarcini, împlicându-ne în alte activități cu scopul de a evita sarcina inițială.Cercetările la nivelul psihologiei comportamentale au scos la iveală un fenomen numit „inconsecvența timpului”, care ne ajută să explicăm de ce procrastinarea pare să ne atragă în ciuda bunelor noastre intenții. Inconsecvența de timp se referă la tendința creierului uman de a valorifica recompensele imediate mai mult decât recompensele viitoare.

Cel mai bun mod de a înțelege acest lucru este imaginându-ne că avem două ipostaze: Sinele nostru din prezent și sinele nostru din viitor. Când ne stabilim obiectivele – cum ar fi să slăbim sau să scriem o carte sau să învețăm o limbă nouă- de fapt ne facem planuri pentru sinele nostru din viitor. Avem în vedere cum am dori ca viața noastră să fie în viitor.

Studiile au descoperit că atunci când te ne gândim la sinele nostru din viitor, este destul de ușor pentru creierul nostru să vadă valoarea în ceea ce privește acțiunile cu beneficii pe termen lung. Sinele nostru din viitor valorizează recompensele pe termen lung.

Cu toate acestea, în timp ce sinele nostru din viitor poate să își stabilească obiective, doar siinele prezent poate lua măsuri. Când vine momentul să luăm o decizie acum, alegerea trebuie să satisfacă și sinele nostru prezent. Ne aflăm în momentul prezent și creierul se gândește la sinele prezent. Cu toate acestea recompensele imediate sunt pe placul sinelui nostru prezent, și nu întotdeauna cele pe termen lung.

Astfel, dorințele sinelui din prezent și a celui din viitor sunt deseori în contradicție . Sinele viitor vrea să ajungă la o siluetă mult visată, dar sinele din prezent vrea acea tabletă de ciocolată. Sigur, toată lumea știe că ar trebui să mâncăm sănătos astăzi pentru a evita să devenim supraponderal peste 10 ani, sau să întâmpinăm anumite probleme medicale. Dar consecințele precum un risc crescut pentru diabet sau insuficiență cardiacă sunt la mulți ani distanță față de noi, cel puțin cu asta ne liniștim.

Acesta este un motiv pentru care s-ar putea să ne ducem la culcare simțindu-ne motivați să facem o schimbare în viața noastră, dar când ne trezim să ne regăsim căzând din nou în tiparele vechi. Creierul nostru apreciază beneficiile pe termen lung când sunt pe viitor (mâine), dar apreciază și recompensele imediate când vine vorba de momentul prezent (azi).

Ce putem face ca să combatem acest comportament ?

1.Luarea unei decizii pe termen lung ar fi de preferat să aducă beneficii și pe termen scurt

Dacă puteți găsi o modalitate de a face beneficiile alegerilor pe termen lung mai imediate, atunci devine mai ușor să evitați amânarea. Unul dintre cele mai bune moduri de a aduce recompense viitoare în momentul prezent este cu o strategie cunoscută sub numele de tentație de încărcare.

Pachetul de ispită este un concept care a reieșit din cercetarea realizată de Katy Milkman la Universitatea din Pennsylvania. Mai simplu spus, strategia sugerează să încorporați un comportament care vă este bun pe termen lung cu un comportament care se simte bine pe termen scurt.

Formatul de bază este asocierea unui lucru care vă aduce plăcere cu unul pe care sunteți nevoit să îl duceți la bun sfârșit.
Iată câteva exemple :

Ascultăți cărți audio sau podcast-uri care vă plac doar în timpul exercițiilor fizice.
• Beneficiați de o manichiură în timp ce prelucrați e-mailurile de lucru restante.
• Urmăriți emisiunea preferată numai în timp ce faceți treburile casnice.
• Mâncați la restaurantul dvs. preferat atunci când participați la întâlnirea lunară cu un coleg dificil.

2. Faceți consecințele procrastării mai imediate

Există multe modalități de a vă obliga să plătiți costurile de amânare mai devreme decât mai târziu. De exemplu, dacă faceți exerciții fizice de unul singur și săriți antrenamentul de săptămâna viitoare nu vă va afecta viața deloc. Sănătatea nu se va deteriora imediat, deoarece ați ratat acel antrenament.
Costul de amânare devine dureros numai după săptămâni și luni al unui asftel comportament de procrastinare . Cu toate acestea, dacă vă luați acest angajament, mergeți cu un prieten la sală de dimineață lunile următoare, iar costul de a sări peste unele zile de antrenament devin mai imediate. Dacă prietenul își va pierdea încrederea în dumneavoastră chiar veți dori să urmați acest plan sau consecința va fi faptul că acesta nu va mai fi dispus să participe la astfel de activități.

3. Proiectați-vă acțiunile viitoare

Cu cât un scop pe termen lung e definit în mai multe bucăți mici și realizabile, cu atât șansele de a-l realiza devin din ce în ce mai mari.
De exemplu, vă puteți reduce obiceiurile alimentare viitoare cumpărând mâncare în pachete individuale, mai degrabă decât în dimensiunea de vrac, ori având o listă cu mâncărurile pe care doriți să le gătiți pe parcursul săptămânii astfel încât să utilizați acest lucru în momentul în care vă faceți cumpărăturile pentru mai multe zile.
Puteți opri pierderea timpului pe telefon prin ștergerea jocurilor sau a aplicațiilor de social media în momentul în care observați că petreceți prea mult timp pe acestea în loc să lucrați pe sarcinile mai importante.

4. Faceți sarcina mai realizabilă

Tensiunea care provoacă amânarea este de obicei centrată în jurul începerii unui comportament. După ce începeți, este adesea mai puțin frustrant să continuați să duceți sarcina la bun sfârșit.

Puteți, spre exemplu, să utilizați tehnica Regulii de 2 min : „Când practicați un nou obicei, ar trebui să dureze mai puțin de două minute începerea acestuia.” Ideea este de a face cât mai ușor să începeți și apoi să aveți încredere că impulsul vă va duce mai departe pe parcursul sarcinii. După ce începeți să faceți ceva, este mai ușor să îl continuați. Regula în 2 minute depășește amânarea și comportamentele asociate, făcând astfel ușor să începeți să luați măsuri.

Eficientizarea sarcinilor este importantă din două motive.

  1. Măsurile mici de progres ajută la menținerea motivației pe termen lung, ceea ce înseamnă că ai mai multe șanse să termini sarcinile mari.
  2. Cu cât finalizați mai devreme o sarcină productivă pe parcursul zilei, cu atât veți dezvolta o atitudine de productivitate și eficacitate pe parcursul ei.

O vorba veche din popor spune că un om ar trebui să își termine majoritatea sarcinilor înainte de amiază, însă chiar dacă în realitatea zilelor noastre acest lucru poate e uneori greu de atins, putem totuși să ne planificăm sarcinile mai dificile în prima parte a zilei, evitând astfel să ne angajăm în comportamente de procrastinare pe tot parcursul zilei respective.

Studii recente au arătat că oamenii regretă mai mult lucrurile pe care nu le-au făcut decât cele pe care le-au făcut. În plus, sentimentele de regret și vinovăția rezultate din oportunitățile ratate tind să rămână cu oamenii mult mai mult timp.

Uneori, toate oportunitățile noastre par să fie la îndemâna noastră, dar parcă nu le putem atinge. Când amânați, pierdeți timp, timp ce puteați investi în ceva semnificativ. Dacă puteți depăși acest dușman înverșunat, veți putea realiza mai multe și, în acest fel, utilizați mai bine potențialul pe care viața îl are de oferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *